Resources in Norwegian

Litteratur om akustikk og lyd på norsk, fritt tilgjengelig

I min tid på NISS Lydproduksjon (2009–2013) underviste jeg emner som tok for seg lydbølger, akustikk og elektroakustikk relevant for lydteknikere; disse emnene het Elektroakustikk, Romakustikk og Systemdesign (Elektroakustikk 2). I løpet av disse årene utviklet jeg tre kompendier. Kompendiene var del av undervisningen og er per i dag ikke fullstendig utarbeidet. Men de kan forhåpentligvis være nyttige/relevant utover klasserommet. Målet har vært å formidle hovedprinsipper for lyd og akustikk til kommende lydteknikere, med enkel matematikk som gjør at teori kan anvendes på lydjobber (gi studentene akustiske briller). På sikt er det mulig dette blir revidert og forbedret. Kompendiene, i tillegg til noen regneark, er fritt tilgjengelig:

Kompendier
Elektroakustikk
Romakustikk
Design og evaluering av lydsystemer

Regneark
dB-konvertering
Kildesummering
Kamfilter versus frekvens
Kamfilter versus avstand
Etterklangstid
Akustisk gain, G

Har du kommentarer eller tilbakemeldinger til kompendiene eller regnearkene (for eksempel feil du finner, forslag til forbedringer mm.), så post gjerne en kommentar under eller send meg en e-post på jjdamm at gmail dot com.

Blir det avdekket grove feil eller mangler vil jeg legg ut oppdatert versjon (med notis om dette).

Oppdatering desember 2013:
Arnt Inge Vistnes har skrevet en lærebok i fysikk, Svingninger og bølger, om også er fritt tilgjengelig. Den kan lastes ned fra UiOs nettsider. I tillegg har Tor Halmrast gjort sin ebok Klangen fritt tilgjengelig på sin hjemmeside. Disse to ebøkene går mer i dybden matematisk og tar også for seg mer signalbehandlig og bølger i form av lys. Det er veldig bra at Arnt Inge og Tor har tatt seg tid til og utvikle slik god norsk faglitteratur og ikke minst gjøre de fritt tilgjengelige! Jeg håper at mine kompendier til en viss grad kan være utfyllende til disse to ebøkene, for god forståelse av lydbølger og akustikk i praktiske situasjoner.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: